SKVR Fotografie Basis Digitaal: sessie 7 en 8

Vandaag stonden er twee sessie op het programma:

  • Een studioles over belichting
  • Een fotoshoot voor de afsluitende tentoonstelling.

Sessie 7 – belichting

De studioles werd gegeven door Anouk Gielen. Zij geeft onder andere een aantal van de vervolgcursussen.

Ze begon met een toelichting op de theorie van belichting. We kregen uitleg aan de hand van een groot aantal voorbeelden die op de beamer getoond werden. Op dat moment besef je hoe enorm belangrijk belichting is. In de voorbeelden ging het vooral over het fotograferen van mensen.

Na de uitleg gingen we een studio in om de proef op de som te nemen. Nadat we de tafels en stoelen aan de kant hadden gezet werd de achtergrond naar beneden gerold en de studiolamp tevoorschijn gehaald. Vervolgens mochten de eerste mensen aan de slag: een model, een fotograaf en een belichting assistent. Tijdens de oefening werd snel duidelijk hoe belangrijk communicatie tussen de fotograaf en het model is. Als een model weinig feedback en/of instructies krijgt weet hij/zij niet wat er gebeurt en wat het resultaat is. Dit kan leiden tot onzekerheid.

Als groep hebben we geƫxperimenteerd met de studiolamp in verschillende opstellingen en met/zonder paraplu en softbox. Ik was als laatste aan de beurt om te fotograferen. Het model (ik noem bewust geen namen ;-)) wist goed hoe het werkt. Hierdoor konden we snel hele mooie plaatjes schieten. Ik vond het een erg leerzame les en goede praktijkoefening!

Sessie 8 – fotoshoot thema “Feest”

Aan het eind van de oefening verscheen Sjoukje. Zij kwam ons oppikken om naar de locatie van de fotoshoot te gaan. Het thema is feest en de locatie is de Kralingse Plas. Met zijn allen in de auto en achter Sjoukje aan! Ik had een van mijn medecursisten in de auto. Het was geen lange rit, maar toch was er voldoende tijd om even te kletsen en iets meer van elkaar te weten te komen. Leuk!

Op locatie aangekomen werd er gestart met het uitstallen van feestelijkheden. Omdat ik lang was mocht ik helpen de slingers aan de bomen te bevestigen. Het werd een feestelijke boel!

Nadat iedereen zijn spullen had uitgepakt en uitgestald zijn we lekker plaatjes gaan schieten. In het begin had ik weinig inspiratie. Op een gegeven moment ben ik extreem gaan inzoomen. Daarmee kreeg ik mooie resultaten. Ik verwacht dat er wel een paar mooie tussen zitten!

Toen het licht minder werd zijn we verplaatst van de uitkijktoren naar het strandje. Onderweg heb ik nog wat interessante foto’s geschoten.

Op het strand ging iedereen weer lekker aan de slag. Op een gegeven moment was het tijd om de meegebrachte taart aan te snijden. Heerlijk! Het was best fris buiten dus wat extra energie was welkom.

Na verloop van tijd had iedereen voldoende foto’s gemaakt en gingen we opruimen. Een gedeelte van de groep ging nog wat drinken; de rest ging naar huis.

Ik ben weer benieuwd naar de resultaten šŸ˜‰

Opdracht feest

(zonder foto’s van personen)

[AFG_gallery id=’1′]

Beste foto’s SKVR cursus

(zonder foto’s van personen)

[AFG_gallery id=’3′]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *