Online backup: verbinding te langzaam óf teveel data

Laat ik bij het begin beginnen. Ik ben amateur fotograaf en maak veel foto’s. Daarnaast hebben we ook een videocamera en iPhone waar we filmpjes mee maken.

Ik wil deze foto’s en filmpjes niet kwijtraken. Hier heb ik het volgende voor geregeld:

  • Belangrijke gegevens, foto’s, films en gescande post, worden gesynchroniseerd tussen twee computers (iMac en Mac Mini) via GoodSync
  • Beide computers maken gebruik van TimeMachine voor een lokale backup. Er wordt ieder uur een backup gemaakt op een externe schijf
  • Daarnaast maken beiden gebruik van Backblaze voor online backup. Hierbij is er wel door middel van exclusions voor gezorgd dat van foto’s en films slechts eenmaal een backup gemaakt wordt.

Dit loopt redelijk goed. We zijn nog nauwelijks iets kwijtgeraakt.

Het probleem ligt nu bij de online backup. De laatste tijd (vakantieperiode) is er een grote hoeveelheid gegevens bijgekomen; er moet nu nog meer dan 100GB gebackupt worden. Op basis van ervaring weet ik dat 7GB per dag mogelijk is. Als er dergelijke grote hoeveelheden in de wachtrij staan dan raakt de Backblaze client nog wel eens van slag. Dan geeft ie aan dat de totale backupset “maar” 600GB is in plaats van 1,5 TB! Dit komt mogelijk doordat het te lang duurt voordat de backup voltooid is.

Doordat er continue nieuwe/gewijzigde bestanden bijkomen is de backup bijna nooit “klaar”. Hij geeft nu bijvoorbeeld aan dat de laatste backup op 6 juni 2011 voltooid is. Daarna is ie continue aan het uploaden geweest. Diensten als Backblaze hanteren een retention time van 30 dagen. De client geeft aan de server aan welke bestanden er op de computer staan die in de backup zouden moeten zitten. Als een bestand niet op de server staat wordt het geupload. Als de client van een bepaald bestand op server niet weer binnen 30 dagen aangeeft dat ie in de backupset zou moeten zitten dan kan ie op de server weggegooid worden. Stel nou dat dit signaal niet gegeven wordt omdat de backup nog bezig is… misschien is dit de reden dat de Backblaze client af en toe van slag is…

Daarnaast is het niet de bedoeling dat een backup zo lang duurt (weken). Als ik nieuwe foto’s maak en die zijn pas over twee weken online gebackupt, dan heb ik wel een probleem als in de tussentijd mijn huis afbrandt.

Conclusie: we gaan op zoek naar een internet abonnement met een snellere upload snelheid om er zo voor te zorgen dat de backup sneller verloopt.

To be continued…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *